de Haes Grønnsaksabonement

Velkommen til grønnsakshagen på Thorbjørnrud Hotell!

VELKOMMEN TIL GRØNNSAKSHAGEN PÅ THORBJØRNRUD HOTELL!

Andelshagen vår ligger i vakre omgivelser i hagen til Thorbjørnrud hotell helt nede ved Randsfjorden, på Jevnaker. Sesongen 2020 blir vår andre sesong med denne beliggenheten. Vi startet med andelslandbruk høsten 2015 på gartneriet i Langdalen på Olimb, og går snart inn i vår 5. sesong.

Kokkene som jobber på hotellet har allerede kunnet høste fra hagen i mange år, og vi har vært involvert i hagen siden 2016. I 2017 ble plogen satt i plenen, og hagen vokste dermed med 2,5 daa. Siden har vi tatt i bruk enda mer plenareal til grønnsaksdyrking, og er nå på ca 3 daa, nok til å forsørge 60-70 mennesker med grønnsaker i sesongen!

ØKOLOGISK

Hagen på Thorbjørnrud ble meldt inn i den økologiske sertifiseringsordningen i 2019, og vil etter en karensperiode på to år, få den endelige økologiske godkjenningen i 2021. Vi på de Haes gartneri har for lenge siden bestemt oss for at det kun er økologisk dyrking som er interessant for oss, det er derfor ingen grunn for dere å tvile på kvaliteten på grønnsakene, det er kun den formelle godkjenningsprosessen som gjenstår, før vi har lov til å kalle grønnsakene økologiske.

VI DELER PÅ AVLINGEN

Andelslandbruk betyr at du kjøper en andel i årets grønnsaksproduksjon før den er dyrket. Du blir dermed medeier i hele avlingen sammen med de andre andelshaverne. For de som har prøvd seg litt på dyrking, vet dere at det er mye som spiller inn på hvordan avlingene blir. Været kan vi ikke gjøre noe med, men vi på gartneriet har lang erfaring med dyrking, og mange metoder og triks vi kan bruke for å få gode avlinger. Dessuten satser vi på et stort utvalg grønnsaker med forskjellige krav til klima, så hvis en type ikke liker sommerværet, har vi andre som synes det er topp. På den måten vil det alltid være avlinger å høste. Dette er også en måte for dere å bli bedre kjent med grønnsaksdyrking, og dermed få større forståelse for alt som ligger bak matproduksjon som vi alle er avhengig av.

INGEN DUGNADER, BARE Å HJELPE TIL HVIS DU VIL

Selve dyrkingen tar vi oss av, men vi inviterer til deltagelse for deg som vil lære mer om økologisk hagebruk.

Når grønnsakene er klare, høster du som andelshaver selv det du vil ha. Vi sender ut ukentlige eposter og facebook-poster i intern gruppe du kan bli medlem av, og forklarer hva som kan høstes. Andelshaverne høster til sitt personlige forbruk og dekker grønnsaksbehovet sitt om du er villig til å tilpasse kostholdet etter hva som er i sesong. Et eksempel på høstemelding kan du lese her. Samme melding pluss gjerne enda litt mer oppdatert info legges ut på egen Facebookgruppe som andelshaverne også bruker til deling av oppskrifter eller annet, om bruken av de forskjellige grønnsakene.

KURS INKLUDERT I PRISEN

Vi inviterer til noen kurs og hagevandringer i løpet av sesongen. Eksempler på kurs vi har hatt er; kompostkurs, tomatdyrkekurs/ lag din egen selvvanningspotte, beskjæring av frukttrær, beskjæring av bærbusker, luke-workshop, kurs i økologisk kjøkkenhage m.m.

SKOLER, BARNEHAGER, OMSORG ELLER INTEGRERING

Vi lager også tilpassede andeler for skoler, barnehager og andre innen omsorg eller integrering.

Vi avtaler og tilpasser dette i hvert enkelt tilfelle, ta kontakt! Jord- og hagebruk er pedagogisk og godt for helsa i seg selv.

HAGEOMVISNING

Vi legger også til rette for guidede hagevandringer for grupper som ønsker å se en mangfoldig økologisk hage. Ta kontakt for pris.

PRISER OG INNMELDING

Hvis du har en voksenandel kan du høste til ditt personlige forbruk. Spiser du mye grønnsaker, høster du mye. En voksenandel tilsvarer altså en persons forbruk av de grønnsakene som til enhver tid er i sesong. Det betyr at forskjellige personer høster forskjellige mengder. Hvis du spiser tre gulerøtter i uka, så høster du det når gulerøttene er klare. Hvis du foretrekker kål framfor purre, så dropper du purren og forsyner deg av kålen istedenfor. Ordningen er tillitsbasert, og det er opp til deg selv å passe på at du høster tilsvarende en persons grønnsaksforbruk av de grønnsakene vi dyrker. Noen ganger tidlig i sesongen kan det være mindre av noen grønnsaker. Da vil vi spesifisere hvor mye du kan ta i høstemeldingen. På høsten kan det være mye, da kan vi noen ganger si at du også kan høste for vinterlagring.

  • VOKSENANDEL 2020: 3500,- kr (inkl. 15% mva.)
  • BARNEANDEL 7-17 ÅR: 1750,- kr (inkl. 15% mva.) (I følge av voksen andel).
  • BARNEANDEL < 7 ÅR: Gratis (I følge av voksen andel).

SEND OSS EN E-POST PÅ post@dehaesgartneri.no FOR INNMELDING.

Alle som allerede har andel i 2019 får tilbud om å fortsette, og tilsendt faktura utpå nyåret i 2020.